Google

måndag, oktober 23, 2006

Spinner vidare på förra inlägget, nu med konkret förslag på hur man kan stilla sitt dåliga samvete.

Vi lärare är nog världsbäst på att klaga. Vi får för lite resurser till för många elever. För mycket styrning från rektorer och ministrar och för lite tid till reflektion och fortbildning. Otidsenliga lokaler, bråkiga ungar, jobbiga föräldrar, meningslösa betygskriterier.... Inte mycket anses rätt i den svenska skolan.

Det finns dock de som har det bra jävla mycket värre, exempelvis de fattigaste barnen i Afrika. Det är dock något som Unicef försöker göra något åt, tillsammans med Nelson Mandela. Solidaritetsbloggen vill försöka dra sitt strå till stacken, eller i det här fallet tegelstenar till skolbyggen.

Klicka in på http://delameddig.blogspot.com för att läsa mer om hur DU kan göra skillnad!

söndag, oktober 22, 2006

Eftersom farsan Baloo gått i dvala släpps hobbypolitikern Baloo fram i rampljuset.

När jag blev pappa trodde jag att mina barnsliga vänsterfasoner så sakteliga skulle börja luckras upp och ganska snart vara ett minne blott. Att inte känslorna för andras välbefinnande skulle räcka till när fru och barn fått sitt. Att solidariteten helt enkelt skulle stanna inom familjen. Att det skulle bli lättare att blunda för orättvisor och mindre plågsamt att prioritera de egna framför andra. Att jag helt enkelt skulle växa upp och bli en vanlig nyttomaximerande svensk.

Det har visat sig att familjebildandet haft motsatt effekt. När jag nu har som mindre tid än någonsin att engagera mig i annat, är suget som störst. Jag vet inte om det är ett resultat av förtäckt egoism. Att jag vill försöka ge min son bästa möjliga förutsättningar att leva. Och att jag tror att han gör det bäst i en värld som bygger på rättvisa, inte orättvisa.

Helst tolkar jag det dock som ett bevis på att kärleken till sitt eget barn öppnar ögonen för hur andra föräldrar, främmande människor, känner inför sina barn. Att älska sina avkommor mer än något annat är nämligen inte unikt för lönnfeta medelålders män med flyende hårfäste, kombi och spelrättsaktie i den närliggande golfbanan.

Och om även andra människor känner så kanske vi borde sluta göra deras liv surt med språktester, importkvoter, fosforbomber, Guantanamofängelser, sverigedemokrater, minskat bistånd, världsbanksfascism, växthuseffekt och EU:murar...?