Google

torsdag, maj 04, 2006

Bor du i lägenhet och är sur för det? Längtar du efter din egen täppa men har inte råd? Vankar du runt i hyreslägenheten och svär över värdens hutlösa hyressättningar? Sluta i så fall att läsa, för detta inlägg är en hyllning till villaidyllen. En lovsång för den lilla plätten gräs på baksidan. För avsaknaden av trapphus. För kvällstystnaden. För spontangrill med grannar. För luft som går att andas och bilar som håller sig borta. För småttingar i varannat hus och för golfbanan in på knuten.

När första värmen kommer vaknar husägaren till. Deta ska röjas i trädgården, men det skiter vi i. Det ska betsas utemöbler och veranda, men det skiter vi i. Det ska planteras ettåriga växter, det skiter vi i och kör bara med övervintrare. Det ska vattnas, men det skiter vi i och väntar på regn. Det ska städas i förådet, men det... ja just det. Skiter vi i!

Det finns dock något vi inte skiter i. Att leka i shorts. Göra kullerbyttor (nåja) och spela fotboll. Ramla utan gråt och kasta golfbollar. Leka tafatt och dricka saft. Allt på den lilla gräsplätten på baksidan. Om den här lilla mjuka ytan hade varit den enda skillnaden mot lägenhet i stan hade det varit nog för att motivera villaskatt, uppvärmningskostnad och dyrare resor till jobbet. Gräsmattan är lille, och store, Baloos bästa vän. Det kittlar skojigt under tårna att gå barfota där och den är full av kul djur att titta på... och äta.

tisdag, maj 02, 2006

Kräva kräftor dessa drycker?

Alkohol och barn hör ju inte ihop. Men alkohol och föräldrar? Vad gäller egentligen där? Valborg firades enligt svensk tradition, med umgänge och sprit. Ungarna i föräldragänget levde rövare och de vuxna satt kring långbordet och skålade. För oss var det nemas problemas, den lille somnade tidigt och efter det hade vi fria händer, för glas. För andra var det värre. Sömnlöst. Vissa tog det lugnt med etanolen för att kunna hålla koll på kidsen sina, andra försökte kombinera. Med blandad framgång.

Min egen uppväxt var inte absolutistisk, men inte många öl ifrån. VAD JAG MINNS fanns det ingen sprit på de fester som hade både vuxna och infanta besökare. Det gick lugnt och städat till. Midsomrar, valborgar och nyår firades i annan anda än spritångans.

Jag är inte helt säker på hur jag vill att det ska bli. Att tramsa runt berusad framför medvetna barn känns inte aktuellt. Men några glas glansig vätska på kräftskivan vill man ju inte gärna vara utan. Här uppstår en helt ny intressekonflikt. Mellan det egoistiska begäret att få bli lite skum och slurig, och den mer altruistiska övertygelsen att barn inte skall hänga med berusade gubbar, särskilt inte om gubben råkar vara den egna farsan.

Tyvärr vet jag ju vilken sida som kommer att segra. Baccus har inte mycket att sätta emot när lille Baloos hälsa står på spel. Det blir till att smygsupa på jobbet i fortsättningen, bland andras ungar...

söndag, april 30, 2006

Ny runda i Solidaritetsbloggen, denna gång bidrar vi till Läkare utan gränsers arbete. Förra omgångens insamling till Unicefs arbete mot könsstympning resulterade i 3900 skänkta kronor.

Vill du vara med? KLICKA HÄR!