Google

tisdag, mars 21, 2006

Orosmolnen hopar sig inför framtiden. Föräldraledigheten närmar sig sakta men säkert sin ände och när mamma och pappa inte längre får vara hemma med sin lilla pojk tar den kommunala omsorgen vid. Fortfarande är det några månader kvar men det är inte utan att det redan börjar kännas lite vemodigt.

När våra rektorer kräver besked inför tjänstefördelningen blir allt så konkret. Vi har nog omedvetet låtit bli att prata om hur det skall lösa sig till hösten, men igår brakade det loss lite här hemma. Uppenbarligen är vi inte helt överens och jag är i behov av lite goda råd.

Är det värt de förlorade pengarna att stanna hemma en dag i veckan? Hur mycket underlättar det för den lille att "slippa" en dag på dagis? Hur vanligt är det att inskolningen inte alls fungerar? Vilka reaktioner kan vi förvänta oss att förskolestarten ger upphov till hos lille Baloo? Hur osmidigt är det att jobba 6 mil från förskolan?

Hjälp!

6 Comments:

Blogger Farsan_Baloo said...

Jag känner precis likadant. Men när hon som i så fall vill vara hemma pendlar 12 mil tor blir det ändå väldig sen hemkomst.

2:33 fm  
Blogger Vi på Kantarellen said...

Detta med jobbet. Du har inte funderat på det alternativa skolorna som finns i Sverige.

2:53 fm  
Blogger Farsan_Baloo said...

Mamselamsen: Jobbar själv på en sådan. Alternativ skola... så det finns med i mina beräkningar :)

2:57 fm  
Anonymous Anonym said...

Det där med att "slippa" en dag i veckan tror jag är föräldrarnas påfund. Barnet ser det nog mer som att de "förlorar" en dag på dagis. De allra flesta barn tycker om att vara på dagis och har sina vänner där. Barn tycker även om rutiner och det får de mer om de är med alla dagar på dagis.

Det vanligaste vid inskolning är att de första dagarna går riktigt bra och att det sedan kommer ett bakslag i några dagar. Den första ensamma dagen brukar det bli en del tårar men förskollärarana brukar ha en massa bra knep för att få de små att hitta på annat och kunna slappna av. Vissa barns inskolningar går jättebra, inte en enda tår fälls. Dock brukar det då komma ett bakslag några veckor senare och då oftast ganska rejält. Mycket tårar och svårt för föräldrarna som hade börjat slappna av. Då kan det behövas en ny inskoning. Många barn gråter en liten skvätt när föräldern går men slutar omedelbart när föräldern är utom synhåll. På ett bra dagis kommer ni kunna ha en dialog med lärarna som berättar för er det lättaste sättet. De ser ju barnen under dagen och vet vad som fungerar. De kommer heller inte ljuga om hur det är för lille Baloo på dagis.

Ni kan också förvänta er en hel del sjukfrånvaro i början. Innan hans kropp vant sig vid de andra barnens baciller så blir det nog en del snuviga näsor och hostor att ta hand om.

6 mil från förskolan låter lite väl långt. Det är inte ovanligt att personalen måste ringa till föräldrarna för att lillen slagit sig, blivit sjuk osv. Att då precis ha kommit från jobbet för att bara vända i dörren kommer att skapa onödiga irritationsmoment hos er allihop.

Lycka till! /Hanna-förskollärare

7:11 fm  
Blogger Ina said...

"Om man själv är trygg med dagis är barnet det också." Så sa vår inskolningsfröken när dottern började, och det tror jag benhårt på. Inriktningar i all ära, men är man nöjd och glad och känner det som att barnet har det minst lika bra på dagis som hemma, så blir upplevelsen positiv för barnet. Bakslag med tårar vanliga, ja - vi har aldrig, aldrig, haft nån så det behöver inte komma. Fyra dagar i veckan är bra för små barn, men välj måndag eller fredag som ledig dag, så att dagarna på dagis kommer i följd.
Lycka till, jag gillar dagis, som det ju inte heter :o) !!

12:44 em  
Anonymous Anonym said...

Ja, det är värd de "förlorade pengarna" att vara hemma en extra dag med barnet. Håller med Ina, välj mån, eller fredag. Kanske har ni föräldradagar över, ta isåfall ut dem till en början, så förlorar ni inte så mycket pengar. Inskolningar brukar oftast gå bra, det är min erfarenhet i varje fall. Barnet brukar tycka det är spännande men nya människor i samma storlek som de själva. samlingar, matrutiner, vilostunder, nya spännande saker. Däremot kommer han säkert att vara jättetrött när ni hämtar honom på kvällen. Lycka till. Petra

11:01 em  

Skicka en kommentar

<< Home