Google

onsdag, mars 08, 2006

"Den skuld man har till sina föräldrar, betalar man tillbaka till sina barn" har någon klok person skrivit som kommentar till något av mina inlägg. Inatt gjorde jag i så fall en inte helt obetydlig amortering.

Det är svårt med små barn och magsjuka. När första spyan kommer vill jag gärna tro att det är något de ätit, eftersom riktig maginfluensa ju är något man helst undviker. Således är det lätt hänt att de glider ner lite mat när den lille börjar beklaga sig. Det måste ju vara den tomma magen som gör sig gällande. För maginfluensa får det ju bara inte vara...

När ungen bevisat pappa fel, och hulkat till magen verkligen är helt tom, kommer bekymret hur länge man ska vänta innan det går att lura ner lite blåbärssoppa. För tidigt inmundigande och kräkskarusellen börjar om på nytt. För sent och det blir istället hungerilskan som gäckar.

Sedan, när allt som kan ta sig upp är ute, ska allt som kan ta sig ner också göra det. Och det brukar ske med en väldig fart.

Slutligen, när mamma och pappa tror att de kan andas ut. Då kommer den värsta smällen. Man har själv blivit smittad! Igår, och inatt har familjen Baloo tagit sig fram till denna sista punkt på magsjukans agenda. Hoppas för allt i världen att det kan få sluta där!

Samtidigt är relationen till maginfluensa förknippad med någon slags hatkärlek. Visst, det är ingen höjdare för vare sig unge eller förälder. Alla vet ju hur mindre kul det är att spy, och att sitta vak natten igenom för att någon annan gör det är nära besläktat med samma tråkighetskänsla. Men, aldrig känner man väl sig så behövd som när ens lille parvel kräks? Det ska svabbas och torkas. Tröstas och vaggas. Gosas och läsas. Duschas och tvättas. Och man vet att det inte finns någon i hela världen som är bättre på att göra detta för sitt barn än just en själv.

9 Comments:

Anonymous Anonym said...

Word!
Instämmer till fullo!
Been there, done that!

2:03 fm  
Anonymous Anonym said...

Nästa utmaning är när det börjar komma ur båda ändarna samtidigt. Kräk på gosekudden och skit i lakanen. Då man inser att man borde tvättat i fredags när man skyllde på att man var för trött, för nu finns det inga rena lakan kvar...

4:51 fm  
Anonymous Anonym said...

God on you!

6:03 fm  
Anonymous Anonym said...

Det du skriver av kommer bli min största utmaning då jag har en enorm fobi för kräkningar... :0)

10:26 fm  
Blogger Unknown said...

Minns en skräckomgång med maginfluense när dottern var liten. Jag var den som kom snabbast på benen och måste stappla bort till affären för att familjen skulle få någon näring. I affären står en hurtig jultomte och önskar God Jul.

Det var första gången i mitt liv som jag tänkte: Dra åt h-e när jag mötte en jultomte. Som tur var sa jag i alla fall inte vad jag tänkte.

1:10 em  
Blogger Gustaf said...

Det är kul att läsa din blogg, att få en föraning om hur saker kommer att bli. Men bild av livet som pappa, med ett snällt, friskt och glatt barn alltid, kanske kommer få sig en törn av den bittra verkligheten...

Men det är skönt att se att mitt i all kräksmisär så finns det alltid något positivt. det gäller väl att hålla fast vid det...

1:43 em  
Blogger Runt 40 said...

Alla har sin "värsta-kräkis" att berätta. Vid det här laget är jag helnöjd när inte hela familjen drabbas samtidigt... Helst ska också tvättmaskinen låta bli att strejka.

3:02 fm  
Blogger Batbut said...

Usch och fy. Vet hur det känns, men detta törs jag knappt skriva - vi har klarat oss från vinterkräksjukan i 5 (FEM!) år..... Å andra sidan, sist det begav sig låg vi på sjukhuset en vecka så vi blev nog resistenta (kan man hoppas *s*)

1:23 em  
Anonymous Anonym said...

Förra veckan kom minstingen (hon är 5) nån gång under natten och kröp ner mellan mig och min sambo. Väl där så blev det aj i magen och det är egentligen otroligt att man på en gång kan förorska att ALLA sängkläder i en dubbelsäng måste tvättas och tre människor måste duscha. Klockan 4 på morgonen !!

Tur man är van

4:22 em  

Skicka en kommentar

<< Home