Google

söndag, maj 07, 2006

Även om det blir längre och längre sedan minns jag den fortfarande. Ungdomsförälskelsen. De där första gångerna när det nästan gjorde mer ont än var behagligt. Känslorna satt inte i hjärtat, som de för fru Baloo gör nu, utan i magen.

Åren som gått, och den förslappade livsstil som vuxenvärlden innebär, har ökat magens omfång, vilket innebär mer utrymme för känslor i magen. Nu finns dock inget att fylla den med. Livets svängningar har dämpats. Upp är visserligen fortfarande upp, men inte lika euforiskt som då. Ner är fortfarande ner, men avgrunden känns inte längre bottenlös. Livets erfarenheter har lärt en att även den högsta topp så småningen kapas, och att livet faktiskt inte alls tar slut, trots att det ibland känns så när allt tycks falla ihop runt en. Hjärnan har tämjt hjärtat och magen har blivit en passiv, svällande, åskådare.

Men, när lille Baloo kom till världen förändrades förutsättningarna dramatiskt. Magen vaknade till liv och fann sig åter i händelsernas centrum. Grabben lämnade sin mammas mage, och tog omedelbart plats i min. Det jag, troligen med tveksam framgång försöker få fram, är att förälderns kärlek till sitt barn påminner mycket om ungdomsförälskelsen, i alla fall för mig. Den är ständigt närvarande. Påträngande. Akut. Omöjlig att koppla bort, oavsett var man befinner sig någonstans. Det brinner till i mellangärdet mär man är barnlös ute på galej och hör ett skrikande barn. Instinktivt ser man sig om efter den lille när andra barns öden, mindre lyckosamma sådana, behandlas på tv eller i tidningar. Man vill alltid ha honom hos sig. Beskydda honom. Och det är en känsla som sitter i magen, inte i hjärtat. Jag skriver detta på tåget mellan Stockholm och Göteborg och bakom mig sitter en mamma och hennes dotter. När jag ser dem tillsammans blir jag glad, men samtidigt hugger det till i magen. Var är min lille? Och varför är jag inte hos honom?

Jag undrar om känslorna mellan förälder och barn går samma öde till mötes som de mellan förälskade ungdomar. Flyttas de upp till hjärtat och blir mer kontrollerbara? Utjämnade? Förutsägbara? Tråkiga? Eller finns de egna barnen för alltid där det gör som godast, och ondast? I magen! Jag hoppas det. Jag hoppas att föräldrarskapet för all framtid får vara en injektion. Både upp och nedåttjack, men i det långa loppet mer skratt än gråt. Att lille Baloo aldrig lämnar magen, och att han snart får sällskap där nere...

9 Comments:

Blogger Thérèse said...

Vad fint skrivet. Jag känner precis igen mig.
Mina barn är 10 och 4 år och det är ingen skillnad på känslorna nu eller när dom var nyfödda. Så jag tror aldrig att lilla baloo lämnar din mage

1:04 em  
Anonymous Anonym said...

Wow!
Det var det finaste jag läst på länge. Oj oj, ja, jag vet inte vad jag mer ska säga. Wow!

1:32 em  
Blogger Efva said...

Jag kan inte säga att jag hade mina känslor för Lillstrumpa i magen... hon gick rätt in i hjärtat och har stannat där.

Jag har förhållandevis lätt att hålla panikkänslor stången när det gäller henne. Jag vet flera gånger när andra oroligt och med ett lätt panikartat drag i ansiktet börjat fantisera ihop historier om pedofiler och olyckor för att hon i sin barnsliga tanklöshet glömt att uppdatera omgivningen om förändrade planer eller rent av bara velat busa lite.

En del har tyckt att jag varit konstig och tom undrat om jag inte bryr mig och älskar henne. Så är inte fallet. Jag älskar mitt Lillknytt men jag är väldigt lugn som förälder.

Dom små liven gör entré i livet och sen stannar dom där. Jag ser fortfarande den lilla bäbis som jag födde för snart 12 år sen i min stora tjej och det lär jag göra den dan hon fyller 40 oxå. Hon är min tös helt enkelt.

2:42 em  
Anonymous Anonym said...

Oustanding Baloo.

4:28 em  
Blogger Lady Soul said...

weiii vad underbart skrivet :)

12:34 fm  
Anonymous Anonym said...

Shit mannen vad du skriver bra!
Det är exakt så, exakt så det känns. Känslan, förnimmelsen är klockren.
Ojojoj...Salute to you!

4:57 fm  
Anonymous Anonym said...

Det var fantastiskt bra skrivet. Kan inte komma på något bättre sätt att uttrycka det alls =)

10:44 fm  
Blogger dixi said...

Visst är det en underbar känsla!
Äskade ongar!

1:05 em  
Anonymous Anonym said...

För egen del har den där mest intensiva förälskelsen du pratar om varit otroligt närvarande i småbarnsåren. När de är lite större finns den lite mer i bakgrunden och hoppar fram och gör sig så där otroligt påtaglig hipp som happ. Men det jag nästan tycker är det häftigaste med kärleken till mina barn är att den är så övertydlig och självklar, år efter år.

12:22 fm  

Skicka en kommentar

<< Home