Google

torsdag, februari 02, 2006

Fantasin är redan tillbaka, fick hjälp på traven av en glömsk dam på Sahlgrenska. Troligen blir detta inlägg en avstickare från det generella in på det mer personliga. Skillnaden blir dock inte så stor eftersom jag redan hamnat långt från min ursprungliga plan att bara resonera kring de stora samanhangen, och inte kring min egen plats i dem.

Av tidigare mycket uppenbara skönhetsfel på lilla björn måste familjen Baloo då och då bege sig till farbror plastikkirurgen. Än så länge har då och då varit mycket sällan, men nu vankas det återbesök. Jag beklagar mig inte nämnvärt, det finns de som haft större otur, många av dem är ju även representerade bland bloggeliten. Det finns dock ett antal reflektioner att göra över hur man mår som förälder när något man inte riktigt förstår skall göras av folk man inte känner på någon man inte vill riskera något ont.

Det första man ställs inför är en total ovetskap om vad som skall göras. Informationen är minimal och det enda man får höra är att allt kommer bli bra, och att det bara handlar om rutiningrepp... För dem ja, inte för oss! Jag förstår varför det är så, prioriteringen läggs på själva operationen och det är naturligtvis bra. Men, 50e gången man får höra att det inte är något att oroa sig över börjar man göra just det, oroa sig.

Sedan är själva sjukhusmiljön ju ett kapitel för sig. Jag fixar den helt enkelt inte. Vill inte ens skriva om det.

Värst av allt är dock de där sekunderna innan bedövningen tar. Att se skräcken i sin sons ögon när han inte förstår vad som händer med hans lilla kropp gör ont. Att inte kunna hjälpa på något sätt. Att bara kunna stå bredvid och se på när han försvinner in i sömnen, och inte kunna vara säker på att han vaknar upp igen.

Sedan kommer vi till det bästa, när han ändå vaknar upp. Oavsett allmäntillståndet är det en obeskrivbar lättnad att se honom öppna ögonen. Mörbultat, uppsvullen och till synes blåslagen, men vaken. Ledsen, fortfarande hög, utmattad... men vaken. Det gör inget att han gråter, för det gör vi också. Och det är skönt att kunna göra något tillsammans efter timmar av vankande i tomma, vita, långa och tysta sjukhuskorridorer.

Det där andra. Att inte kunna pussas på några veckor. Inte kunna leka på samma sätt. Inte kunna äta ordentligt. Det klarar vi nog av en gång till, tror jag. Ändå finns frågetecknen där. Kommer ingreppet att lyckas? (Nej, jag kallar det inte operation. Det känns så stort på något sätt) Kommer han att bli samma glada kille igen och kommer det slutliga resultatet att bli så bra som alla säger att det ska bli.

Sedan tänker jag på hur andra har det. På tioåringen som kanske finns någonstans i kylan på Hisingen och på att det var sjätte sekund dör ett barn av svält i världen. På barn som tvingas levda gömda i Sverige, efter att ha flytt från sitt hemland, men som vi gör allt för att hitta... och skicka tillbaka. På barn som knappt hinner bli barn, innan de sätts att sy våra kläder och på barn som inte är önskade, bara för att de råkar vara flickebarn.

Barn som skulle göra allt för att få vara i min sons kläder, även om det innebar några sjukhusbesök...

Jag blir dock inte gladare av det, bara ledsen på ett annat sätt.

9 Comments:

Anonymous Anonym said...

Oj, tungt inlägg...gripande från början till slut. Förstår din oro men måste ändå försöka uppmuntra; det är klart det går bra!
Vet inte vad det gäller men dom skulle nog inte våga kalla det rutinngrepp om det inte var just ett sådant. Er son har tur som får så mycket kärlek från er!

10:40 fm  
Anonymous Anonym said...

Hej på dig... Nej, det är nog bra att vara tjej.... oftast kommer man undan bara genom att se söt ut, mer än vad ni karlar gör... *s* Jobbigt med sjukhusbesök för er... Fast till skillnad från dig är jag hellre med när min dotter ska sövas, opereras, eller vad det nu kan vara, än min man, han tycker att det är superjobbigt... Har aldrig upplevt att Lilja lider när hon ska sövas och så... MEn hur gammal är din son? Kanske har han lärt sig att läkare innebär läskiga saker....?? Styrka och hejaramsor till er tuffa föräldrar!!

11:26 fm  
Anonymous Anonym said...

...usch, vad kaxigt min kommentar om "...till skillnad från dig..." lät...! Det var inte kaxigt menat, världsapromise...! =)

11:27 fm  
Blogger dixi said...

Oron den oron.
Den förtär och förgiftar, samtidig som den visar på ett ansvar en mognad som bygger på kärlek.

Kärlekt till det vackraste vi har, det som betyder mest för oss, barn/barnen.

12:54 em  
Blogger Mr Marpe said...

Det är klart att du är orolig för barnet och jag vill inte förringa din oro och göra det här till ett politiskt utspel. Men om det kanske skulle vara så att du kunde välja att ta din son till vilket sjukhus du vill (jag vet att du kan det idag, men då skulle du inte ha råd med något annat på ett år), så kanske ingreppet inte skulle verka lika skrämmande. Kanske ett sjukhus som inte bara fokuserar på operationen utan lägger mer tid på patienten och i detta fall patientens föräldrar.

5:39 fm  
Blogger Batbut said...

Känner igen det där så oehört väl. Hur oron över det egna barnet övergår i en allmänn oro och bekymran över alla andra barn i världen. Och det dåliga samvetet som följer med, att jag oroar mig för en "bagatell" för mitt eget barn när jag egentligen ska vara glad. Iaf när jag jämför med hur många barn i världen har det. Men det fungerar inte så. Ditt barn är Dig närmast. No matter what! Och Dina första tankar gäller alltid honom. Det är föräldraskapets natur. Sedan är jag övertygad om att ingreppet blir bra, med tanke på den kompetens som finns idag i svensk sjukvård.
Det var ett starkt inlägg, tänkvärt!

12:39 fm  
Anonymous Anonym said...

Hmm, han är redan jättefin va?

3:53 fm  
Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

12:05 em  
Blogger Farsan_Baloo said...

Han var fin när han kom, men jo... han är ännu finare nu

12:06 em  

Skicka en kommentar

<< Home